Geológia

 

A pincerendszer geológiai vizsgálata során megállapították, hogy a kőzetanyag több, nagyobb vulkánkitörés eredményeképpen halmozódott fel. A vulkáni térszín, ahol a robbanásos kitörések anyaga nyugalomba került, sekélytengerpart – szárazföld jellegű volt. A geológiai törvényszerűségek felismerésére a legalsó szint vágatai a legalkalmasabbak, ahol szinte végig nyers kőzetfelszínek láthatóak.

 

Noha a borkóstolóval egybekötött pinceséta útvonalán a falak jelentős részét nemespenész borítja, itt is láthatóak a több mint 10 millió éves vulkáni folyamatok és utólagos kőzetelváltozások nyomai.

 

Tokaj-Hegyalja riolittufába vájt pincéinek, így a Holdvölgy pincerendszerének is jellegzetes sajátossága a falakat vastagon borító nemes pincepenész, a Cladosporium Cellare, amely a világon csak ezen a borvidéken és a rajnai borpincékben fordul elő. Ez a gomba fontos szerepet játszik a tokaji borok minőségének biztosításában, hiszen képes szabályozni a levegő páratartalmát és döntő szerepet játszik a borok érésében.

IDŐPONTFOGLALÁS

 

 

   

  Fő: Dátum:

  ELÉRHETŐSÉG

  3909 MÁD, ÁRPÁD U. 13.

  GPS É48º190316 K21º280946

  VISIT@HOLDVOLGY.COM

  TELEFON +36 70 391 46 43